czy dane punkty należą do okręgu?
Just 94: sprawdź czy punkty A(2,7) B(−1,2) C(−2,1) należą do okręgu (x−3)2+(4−2)2=26
19 sty 22:46
sushi_gg6397228:
jak sie sprawdza czy punkt nalezy do wykresu?
19 sty 22:49
Eta:
A(2,7) x=2 y=7 to: (2−3)2+(7−2)2= 1+9=10≠26
zatem punkt A nie należy do tego okręgu
teraz sprawdzaj następne podobnie
19 sty 22:51
Eta:
19 sty 22:51
hm: zamiast 4 nie powinno być y ?
19 sty 22:51
Eta:
Pewnie powinno
19 sty 22:52
Janek191: Eta
( 2 − 3)2 + (7 − 2)2 = 1 + 52 = 1 + 25 = 26
A należy do okręgu o równaniu : ( x − 3)2 + ( y − 2)2 = 26
20 sty 08:58