ekstremum
1212: Obliczam ekstremum funkcji max i mam :
f(x)=xln2x
punktem ekstremum max wyliczyłam, ze jest jest e−2 i obliczam:
fmax(e−2)=e−2ln2e−2
wynik powinien byc f(e−2)=4e−2 jak moje obliczenia dalej przeksztalcic w takim razie...
prosze o pomoc
19 sty 22:45
hm: lne−2 = −2
(−2)2 = 4
19 sty 22:48
hm: rozumiesz
19 sty 22:48
hm: e−2ln2e−2 = e−2 (lne−2)2 = e−2 (−2)2 = 4e−2
19 sty 22:50
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeszcze tylko wrzucę
lne−2 = −2 * ln e = −2
19 sty 22:50
1212: Dziękuje wam bardzo !
19 sty 22:55