pochodne
angelina: Korzystając z
definicji oblicz pochodną funkcji w punkcie. Wiem, jak liczy się z
definicji, aczkolwiek z tymi trzema przykładami mam problem.
1) f(x)=lnx x∊(0,
∞ ) odp. f'(x)=
1x
2) f(x)=
3√x−1 x
0 = 1 odp. f'(1)=nie istnieje
| | ⎧ | 12x2 − 12x dla x∊(−∞,1) | |
| 3) f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | √x − 1 dla x∊ [1, ∞) | |
odp. f'(1) = f'
−(1)=f'
+(1)=
12
19 sty 22:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
2) a niby dlaczego nie istnieje

3) granicę lewo i prawostronną policz
19 sty 22:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
1)
| | ln (x+h) − lnx | | 1 | | x+h | | x+h | |
lim |
| = lim |
| *ln ( |
| ) = lim ln ( |
| )1/h = |
| | h | | h | | x | | x | |
| | h | | 1 | | 1 | |
= lim ln (1+ |
| )1/h = ln e1/x = |
| ln e = |
| |
| | x | | x | | x | |
rozwiązanie poprzez wykorzystanie granicy Eulera
19 sty 22:22
angelina: nie wiem dlaczego nie istnieje, mi koniec koncow wychodzi 00 i nie wiem co zrobić.
ok, policzyłam lewo i prawostronna granice, wyszlo, ze wszystko jest rowne 12 , a gdyby
tak nie wyszło, to co mam napisać?
dzięki, eulera nie znalam
19 sty 23:16