matematykaszkolna.pl
pomożecie ... Kinia: 1. Na ile sposobów może się ustawić w szeregu 5 osób? Jakie jest prawdopodobieństwo, że te 5 osób ustawi się od najniższej do najwyższej? Przyjmując, że każda osoba jest innego wzrostu. 3. Malutkie dziecko usiadło przy komputerze i nacisnęło 4 klawisze. Na klawiaturze są 104 klawisze. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wystukało słowo "mama"? 4. 3 z pośród 12 jajek w opakowaniu są nadtłuczone. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród losowo wybranych z opakowania 4 jajek nie ma ani jednego nadtłuczonego jajka.
19 sty 21:16
Artur_z_miasta_Neptuna: 1) no na ile sposobów można ustawić 5 osób na 5 miejscach Ile jest zdarzeń sprzyjających, że stoją od najniższego do najwtższego a więc jakie będzie prawdopodobieństwo
19 sty 21:18
Artur_z_miasta_Neptuna: 3) za pierwszym razem wcisnął "m" czyli jeden ze 104 klawiaszy, a zdrugim "a" czyli jeden ze 104, itd. więc prawdopodobieństwo =
19 sty 21:19
Artur_z_miasta_Neptuna: 4) czyli wybierasz 4 jajka z 9 dobrych ... podczas gdy Ω to wybór 4 jajek z 12 dostępnych w opakowaniu P(A) =
19 sty 21:20
Kinia: 1 hmm normalnie to tylko na 5 ,ale my chcemy tylko na 2 ,(tak myslę ) więc 2/5 ?
19 sty 21:26
Artur_z_miasta_Neptuna: 1 ... niby jak na 5 ABCDE ABCED ABECD ABEDC AEBCD AEBDC AEDBC AECBD .... itd. jak widzisz ... jest o wiele wiele więcej niż '5' co to jest ustawienie n elementów w n miejscach (permutacja, kombinacja czy wariacja )
19 sty 21:32
Kinia: ok ,masz rację ,ale my chcemy tylko na 2 ? tak? a tak po za tym to dawno dawno w szkole nie byłam .... i dziś nie zadawaj mi prosze takich pytan ,tylko pomóż dojść to rozwiązania tych zadań ....proszę emotka
19 sty 21:42
Kinia: Arturze miły emotka na pewno chcesz mi pomóc...
19 sty 22:00