zadanie
tn: Witam.
Rzucam cztery razy monetą.
Jeśli wyrzucę same orły mam 25 zł.
Jeśli wyrzucę parzystą ilość(0;2;4) orłów mam 95 zł.
Problem jest taki, że warunki się pokrywają gdy:
o,o,o,o
Jak sobie z tym poradzić?
19 sty 20:50
b.: nie ma na to metody, jak zadanie jest pokopane, to można tylko zgadywać
19 sty 20:57
Eta:
19 sty 20:58
tn: Ok. Zmienna losowa jest funkcją, stąd nie może być takich nieporozumień?
19 sty 20:59
tn: A rozkład p−stwa można jakiś ustalić tutaj ?
19 sty 21:00
Mila:
Zadanie dla TN
Rzucamy 4 razy monetą. Niech zmienna losowa oznacza pojawienie się orła.
Napisać rozkład tej zmiennej losowej.Obliczyć wartość oczekiwaną liczby otrzymanych orłów.
Ω=24=16
xi 0 1 2 3 4 liczba orłów (wartość zmiennej
losowej)
pi 0,0625 0,25 0,375 0,25 0,0625 prawdopodobieństwo
EX=0*0,0625+1*0,25 +2*0,375 +3*0,25 +4*0,625=0,25+0,75+0,75+0,25=2 wartość oczekiwana
W Twoim ( nieprecyzyjnym zadaniu) w wierszu xi napiszesz:
xi 0 0 25 0 95 wartość zmiennej losowej
pi 0,0625 0,25 0,375 0,25 0,0625 prawdopodobieństwo
EX=0*0,0625+0*0,25 +25*0,375 +0*0,25 +95*0,625=9,375+5,9375=15,3125
jeśli nie wyrzucisz ani jednego orła to wartość 0 zł.
19 sty 22:46
Mila: Wariancja
EX=2
DX=(0−2)2* 0,0625 +(1−2)2*0,25+(2−2)2*0,375 + (3−2)2*0,25+(4−2)2*0,0625=
=0,25 + 0,25 + 0,25 + 0,25=1
19 sty 22:58
tn: dziękuję Ci ślicznie @Mila

Jutro się za te zadania zabiorę
19 sty 23:13
Mila: Dobranoc
19 sty 23:25