geometria
Matylda: Pomóżcie w obliczeniach : w trójkąt prostokątny o dł. przeciwprostokątnej równej 68 wpisano
okrąg o r= 12. Oblicz sumę długości przyprostokątnych. (nie korzystając z równania
kwadratowego, które powstanie z zastosowania wprost tw. Pitagorasa, że (x+12)2 + (12+ 68 −
x)2 = 682.
19 sty 20:29
PW:
Na podstawie twierdzenia o odcinkach stycznych do okręgu poprowadzonych z jednego punktu
a=r+x, b=r+y, c=x+y,
więc
a+b=r+x+r+y=2r+(x+y)=2r+c
20 sty 20:47
PW: Tradycyjne oznaczenia długości przyprostokątnych a i b oraz przeciwprostokątnej c.
20 sty 20:48
Matylda: Dziekuję
20 sty 21:07