Proszę o pomoc
franczeska: BARDZO WAŻNE
ZAD,1obicz calke ∫(1−x2)sinxdx
zad2. wyznacz pochodne funkcji
a)δδx(xyex+x)
b)δδy(sinyxx+y)
zad3. wyznacz sume wszystkich liczb trzycyfrowych podzielnych przez 4 wiekszych od 500
19 sty 20:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) przez części
2)
pochodnych liczyć nie umiemy

3)
zadanie na poziomie liceum ... utwórz ciąg ARTMETYCZNY o a
1>500 ... takim, że a
1 podzielne
przez 4 ... i r=4
oblicz S
n ... gdzie a
n <1'000
19 sty 20:47
franczeska: chciałam 1 i 2 sprawdzic czy napewno dobrze mi wyszło, nie kazdy jest omnibusem z matematyki
wiec prosilabym o przyklady
19 sty 20:49
b.: a to napisz jak Ci wyszło, sprawdzimy czy dobrze
19 sty 20:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
skoro chcesz sprawdzić to pokaż swoje zapiski
19 sty 21:01
franczeska: 1. nie umiem dalej zrobic

2
a)ye
x+1
b)wyszlo mi : −cosx/lnx
pewnie zle

tempa jestem do matmy haha
19 sty 21:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
1. a chciałaś tylko sprawdzić czy dobrze wyszło ... to się zdecyduj jaką wersję tutaj nam
prezentujesz
nie wiesz jak się całkuje przez części

2
a) źle ... brakuje jednego członu
b) bardzo źle
19 sty 21:23
franczeska: a nie moglbys mi poprostu 1 zadania napisac

w 2 w punkcie a) co brakuje ?
19 sty 21:27
franczeska: w 1. mi wychodzi −2x−cosx
nie wiem czy to dobrze
19 sty 21:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie ... nie mogę ... co z tego że zrobi ktoś Ci tą całkę jak na egzaminie analogicznej już nie
zrobisz
jedyny sposób aby nauczyć się całkować ... to przerobić setki (tak tak −−− SETKI) przykładów
19 sty 21:28
franczeska: chce sie odwzorowac i nie robie tego na egzamin, bo tego nie bd. chce sprawdzic wynik tyle
19 sty 21:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
to podaj swój ... ten co podałaś o 21:28 nie jest nawet bliski prawidłowemu
19 sty 21:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
ściągnij Analiza Matematyczna
autor: Skoczylas
i 'trzaskaj' tamtejsze całki ... jedna po drugiej ... jak przerobisz wszystkie to na egzaminie
raczej sobie poradzisz
19 sty 21:36
Artur_z_miasta_Neptuna:
jednak nim całki ... to pochodne poćwicz, bo też coś za dobrze Ci nie idą (patrz zad 2)
19 sty 21:36
franczeska: widze ze mi nie pomozesz
19 sty 21:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
Ty nie rozumiesz ... że danie Ci rozwiązania nie jest pomocą, a tylko odłożeniem egzekucji
19 sty 21:45
franczeska: a ty nie wiesz ze nie ktorzy potrafia sie jedynie odwzorowac do przykladow i dalej dzialac
19 sty 21:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jeżeli oczekujesz przykładów na podstawie których chcesz zrobić analogiczne zadania ... to na
stronce masz paręnaście rozwiązanych całek przez części
19 sty 21:47
19 sty 21:49
franczeska: Arturze zrobiłam te zadania, ale poprostu nie wiem czy to co w nawiasie tak jak jest w moim
przykładzie robi się w taki sam sposób tyle...
19 sty 21:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
napisz co bierzesz za u' ... a co za v
19 sty 21:53
franczeska: u`=(1−x2) v`=sinx
19 sty 21:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak u' to nie v'

jak wygląda wzór na całkowanie przez części
19 sty 22:02
franczeska: juz inaczej zrobilam a mianowicie t=cosx=dt/dx
dt=cosxd
f`(x)=(x−x2)`=1−2x
g`(x)=−sinx
19 sty 22:09
franczeska: prosze pokaz jakbys ty to zrobil moze masz latwiejszy sposob i nie drocz sie juz ze mna haha
19 sty 22:27
Artur_z_miasta_Neptuna:
u' = sinx ; v = 1−x2
u = −cosx ; v' = −2x
a później znowu przez części i zostanie już tylko całka elementarna do obliczenia
19 sty 22:29
franczeska: czy tak ma wyjsc ?
1/2x2cosx−1/3x3cosx+4x
19 sty 22:53