proszę o pomoc
piotr: Jeżeli suma miar kątów wewnętrznych wielokąta foremnego jest równa 1080 stopni, to ile boków ma
ten wielokąt?
6 cze 15:08
tim: Okej. Jaka jest suma KĄTÓW w trójkącie oraz czworokącie?
6 cze 15:57
piotr: w trójkącie 180 stopni, a w wielokącie 360
6 cze 16:02
tim: trójkąt = 3boki = 180 = 1 * 180 = (3 − 2) * 180
czworokąt = 4boki = 360 = 2 * 180 = (4 − 2) * 180
Zauważamy, że suma kątów w n−kącie = (n − 2) * 180
| | (n − 2) * 180 | |
Zatem jeden kąt w n−kącie foremnym = |
| |
| | n | |
Przyrównaj ostatnie do 1080 i oblicz.
6 cze 16:07
piotr: kurcze nie rozumiem tego zadania. Skąd się wzięło (3−2)* 180 i (4−2) *180 ?
6 cze 17:17
tim: Chciałem ci pokazać, jak wyprowadzić ten wzór:
Trójkąt ma 3 boki, a suma jego kątów była 1 * 180, więc (3 − 2) * 180 = 1 * 180...
6 cze 17:27