prawdopodobieństwo :(
Kinia: Witam

Prosze o pomoc .
ze zbioru liczb (1,2,3,4,,5,6,7,8,9,10) wybieramy jedną liczbę .Oblicz prawdopodobieństwo że
liczba jest parzysta,że liczba jest liczbą pierwszą ,że liczba jest podzielna przez 3 .
19 sty 20:11
mala2:
Ω = {1,2,3,4,,5,6,7,8,9,10}
|Ω| = 10
A = {2,4,6,8,10} liczba jest parzysta
|A| = 5
prawdopodobieństwo wylosowania jednej z nich
| | |A| | | 5 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | |Q| | | 10 | | 2 | |
19 sty 20:37
Kinia: dziękuję

podzielna przez 3 też już zrobiłam ,ale nie mam jeszcze liczby pierwszej
19 sty 20:41
Eta:
Liczby pierwsze w tym zbiorze: 2,3,5,7
|B|= 4 P(B)=.......
19 sty 20:42
19 sty 20:43
Kinia: dziękuję

czyli 2/5 ?
19 sty 21:14