?
Patryk:

dlaczego to ma tylko jedną os symetrii ?
19 sty 19:51
Patryk: r1=r2
19 sty 19:51
Zuzia: oś symetrii musi należeć do figury
środek okręgu należy

więc tylko przez środki dajemy prostą nie da się na więcej niż jeden
sposób
19 sty 19:55
Eta:
19 sty 20:13
19 sty 20:14
Eta:
1 oś zawierająca środki okręgów
2 osie ( jeżeli nie ma informacji, że zawiera środki
19 sty 20:14
Patryk: Eta ,czyli ma dwie osie symetrii ?
19 sty 20:15
Eta: tak
19 sty 20:16
Patryk: Napisz równanie osi symetrii figury złożonej z okręgu o równaniu x2+y2+4x−2y−11=0 oraz z
obrazu tego okręgu otrzymanego w symetrii środkowej względem punktu O=(2,5)
no i wg mnie są dwie osie y=x+3 i y=−x+7 a wg książki tylko y=−x+7 i nie wiem
19 sty 20:19
Patryk: ?
19 sty 20:29
Eta:
W/g mnie dwie
19 sty 20:33
PW: (x+2)2+(y−1)2=42
Środkiem okręgu jest S=(−2,1), a środkiem symetrii O=(2,5). Prosta y=x+3 jest osią symetrii,
należą do niej S, O , a więc i S' (tej drugiej nie przeliczyłem). Pewnie błąd w odpowiedzi.
19 sty 20:34
Patryk: ok dzieki
19 sty 20:42