proste prostopadle
Paulinka32: punkt a(3,−7) należy do prostej k prostopadlej do osi Ox prosta k moze miec rownanie:
a) y+7=0
b)x−3=0
prosze o wyjasnienie
19 sty 19:30
ZK: Narysuj sobie uklad wspolrzednych −zaznacz punkt A (3,−7) i na tym ukladzie narysuj prosta
y=−7
jaka ta prosta jest w stosunku do osi OX. Rownolegla czy prostopadla ? Jak odpowiesz na to
pytanie to masz odpowiedz na swoje
19 sty 20:59
ala123: moglby ktos wwyjasnic to zadanie
30 mar 11:50
wojtek: punkt (3,−7) leży na prostej prostopadłej do osi OX, więc jest równoległa do osi OY.
w odpowiedzi a) jest y=−7, a to nie jest prosta prostopadła do osi OX, tylko do OY
odpowiedź b) to x=3, czyli prosta prostopadła do osi OX, i przechodząca przez punkt −7
30 mar 11:59