matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pytanie
tn:
4 rzuty monetą. Jakie jest p−stwo, że wypadnie parzysta ilość reszek? No więc: albo zero, albo dwie, albo cztery. więc: |Ω| = 16
1
1
|A| =
+
16
16
Nie wiem jak zapisać, że wypadły dwie takie i dwie dowolne:
19 sty 19:26
Mila:
Zdarzenia sprzyjające: (RRRR) jedno zdarzenie
4!
(RROO)
=6 zdarzen
2!*2!
19 sty 19:49
tn:
dzięki wielkie − ostatecznie pokonałem to schematem Bernouliego
19 sty 20:50