.
asdf: Z fizyki:
Amplituda drgań harmonicznych punktu o m = 20 g wynosi 5 cm, zaś częstotliwość jest równa
| | 1 | |
|
| Hz. Oblicz max prędkość tego punktu, max przyspieszenie i max siłę działającą na ciało |
| | 4 | |
oraz energię tego ciała.
Dane:
A = 5 cm
m = 20 g = 0,02
x(t) = A*sin(ωt+φ)
V(t) = ω * A * cos(ωt+φ)
a(t) = ω*ω * A * sin(ωt+φ)
x
max = A
V
max = A *ω
a
max = A *ω
2
k = ω
2 * m
| | π2 | |
amax = A * ω2 = 0,05* |
| |
| | 4 | |
x
max = 0,05
| | π2 | |
Fmax = −k * xmax = |
| * 0,02 * 0,05 |
| | 4 | |
i już.
19 sty 18:47
Maslanek: Energia ciała.
19 sty 18:54
jok: xmax = gdy sinx=1;
fmax = +kx2
19 sty 18:54
Maslanek: F
max=k*A. To jest w porządku.
Energia ciała jeszcze
19 sty 19:00
asdf: | | kA2 | | π2 | |
Emax = |
| = |
| * (0,05)2 |
| | 2 | | 8 | |
19 sty 19:07
Maslanek:
19 sty 19:08
asdf: Oblicz prędkość fal poprzecznych w strunie o dł. 1 m i masie 6g napiętej siłą 6000N. Określ
częstotliwość toru podstawowego dla tej struny, jakie mogą być dwie kolejne częstotliwości fal
stojących wytworzonych w tej strunie?
To co mam:
Dane:
F = 6000N
l = 1m
m = 6g = 0,006 kg
F − siła napinająca
y(x,t) = 2A * cos (kx) * sin(ωt)
Podstawowa fala (jeden grzbiet):
| | lamdba | |
l = |
| , czyli lambda = 2l = 2m (w tym przypadku) |
| | k | |
dalej:
| | F | | 6000 | | 6000 | |
V = √ |
| =√ |
| = √ |
| = √18m/s |
| | μ | | m/l | | 2/0,006 | |
| | V | | V | | √18 | 1 | |
lambda = |
| , czyli f = |
| = |
|
| |
| | f | | lambda | | 2 | s | |
kolejna fala stojąca ma juz 2 grzbiety, czyli:
f
2 = 2f
1
f
2 =
√18
Jeżeli f
2 jest 2 razy większa od f
1 to zmienia się prędkość i długość fali?
19 sty 20:36
asdf:

Pierwsza fala to z 1 grzbietem (czerwoną strzałką), druga fala to z zielonymi strzałkami.
19 sty 20:40
asdf: sorry blad:
| | F | |
V = √ |
| = p{U{6000/(0,006/2)} = √2000 m/s |
| | μ | |
| | V | | V | | √2000m/s | |
lambda = |
| , czyli f = |
| = |
| |
| | f | | lambda | | 2 | |
itd..
19 sty 20:45
Maslanek: Znasz może wyprowadzenie na prędkość?

Chętnie bym się dowiedział jak to wygląda, bo wzór widzę pierwszy raz
19 sty 23:33
Maslanek: Zmienia się długość fali. Prędkość rozchodzenia się fali powinna chyba zostać taka sama (ale
nie dam sobie głowy uciąć).
Pierwsza harmoniczna: 2l
Druga harmoniczna: l
| | 2 | |
Trzecia harmoniczna: |
| l? |
| | 3 | |
19 sty 23:37
asdf: Oczywiście, moje wyprowadzenie w zeszycie wygląda tak:

a zadanie mam dobrze zrobione?
19 sty 23:37
asdf: tak, dobrze myślisz, ale dlaczego tak jest?
19 sty 23:38
Maslanek: Chodzi mi o wyprowadzenie w zależności od siły

. Bo to jest w miarę oczywiste

Zwykłe s=V*t
19 sty 23:38
Maslanek: Fala rozchodzi się z tą samą prędkościa, bo jest stałe napięcie.
Jeśli zaś chodzi o harmoniczne, to dodajesz kolejne węzły.
19 sty 23:39
asdf: Tylko?
19 sty 23:41
Maslanek: Tylko?

To skąd się bierze ten wzór na prędkość? xD
19 sty 23:42
asdf: Jak chodzi o moje notatki to tylko tyle mam.
19 sty 23:46
asdf: zadanie mam dobrze policzone?
19 sty 23:46
Maslanek: Merytorycznie ok.
19 sty 23:46
Maslanek: No oprócz określenia 1 grzbiet

. Jedna strzałka
19 sty 23:47
19 sty 23:48
19 sty 23:50
Maslanek:
długość n−tej fali.
19 sty 23:51
asdf: a no, to lece dalej. Dzieki.
19 sty 23:51
Maslanek: Idę spać
19 sty 23:52
asdf: masz moze jakies zadanie z fal, wahadla fizyyczneg/matematycznego/
19 sty 23:52