pomózcie!!
Maniek: Obwód prostokątnej podstawy graniastosłupa prostego jest równy 70 cm, co stanowi 175 % jego
wysokości. Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa?
6 cze 13:33
tim:

Obwód podstawy = 2a + 2b = 70
Wysokość = h
Obwód podstawy = 1,75h = 70
h = 40
Pole bocznej = 2ac + 2bc = c(2a + 2b) = 40 * 70 = 2800
6 cze 13:53
Bogdan:
Podaj najpierw swoje równanie, z którego można wyznaczyć długość wysokości h graniastosłupa.
6 cze 13:56
Maniek: żebym ja to wiedział jakie równanie
6 cze 13:57
Maniek: Ppb g−pa.To chyba taki wzór
6 cze 14:02
Bogdan:
Cześć tim. Niepotrzebnie wprowadzasz tu zmienne a, b, c. Im mniej oznaczeń literowych,
tym czytelniejsze jest rozwiązanie. Pole powierzchni bocznej PB = LP * h, gdzie LP to obwód
podstawy, w tym zadaniu LP = 70. Wystarczyło, tak jak zresztą pokazałeś, wyznaczyć h.
6 cze 14:03
Bogdan:
Maniek, chodziło mi o to, byś sam ułożył równanie 1,75h = 70 i nie czekał na gotowe
rozwiązanie.
6 cze 14:05
tim: Wiesz Bogdan, wolę wprowadzać oznaczenia proste, gdyż nie każdy wie o co mi chodzi...
6 cze 14:09
Bogdan:
tim, który zapis jest prostszy: pole bocznej = 2ac + 2bc = c(2a + 2b), czy PB = LP * h
w sytuacji, gdy do rozwiązania zadania nie potrzeba wprowadzać a, b.
Ponadto wprowadziłeś dwie literki na oznaczenie wysokości: c oraz h.
6 cze 14:14
tim: c miałem zmienić na h, ale zapomniałem − mój błąd

No zapis twój jest łatwiejszy
6 cze 14:18