rozwiaz rownania i nierownosci
GAPAAAA: rozwiaz rownania i nierownosci
a)
b)
2. zbadaj monotonicznosc cagu
3. Oblicz a121 jw ciagu arytmetycznym jesli a3 =6; a7 =14
4. Wyznacz współczynnik wielomianu W(x) jeśli :
W(x)= 2x
4−ax
2−bx+1 W(−1)=2
W(1)= −4
PROSZĘ O POMOC. w WAS CAŁA NADZIEJA!
bARDZO PROSZĘ O ROZWIĄZANIE.
BĘDĘ WDZIĘCZNA
6 cze 13:19
tim: a.
Szukamy wzorów skróconego mnożenia lub wyciągamy to co się da przed nawias:
| 3 | | 8 | |
| = |
| |
| x − 1 | | (x + 1)(x − 1) | |
Robimy proporcją:
3(x + 1)(x − 1) = 8(x − 1)
Skracamu:
3(x + 1) = 8
3x + 3 = 8
3x = 5
6 cze 13:26
tim: 3.
a3 = 6
a7 = 14
a3 = a1 + 2r
a7 = a1 + 6r
a1 + 2r = 6
a1 + 6r = 14
Układ równań:
a1 + 2r = 6
−a1 − 6r = −14
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−4r = −8
r = 2
a1 = 2
Podstawiasz 121, a1 oraz r do wzoru ogólnego:
an = a1 + (n − 1)r
6 cze 13:28
tim: 4.
W(x)= 2x4−ax2−bx+1
W(−1)=2
W(1)= −4
Więc:
W(−1) = 2(−1)4 − a(−1)2 + 1b + 1
W(1) = 2(14) − a(1)2 − 1b + 1
2 = 2 * 1 − 1a + 1b + 1
−4 = 2 * 1 − 1a − 1b + 1
2 = 3 − a + b
−4 = 3 − a − b
Rozwiąż układ równań.
6 cze 13:31
Bogdan:
Należy pamiętać o założeniach, np. w a) należy bezwzględnie zapisać: x ≠ 1 i x ≠ −1
albo: x ∊ R \ {−1, 1}. Bez tego zapisu rozwiązanie jest niepełne.
Podobnie należy uczynić w b).
6 cze 14:09