matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie
Tosia:
Mam równanie 9x
3
− 9x
2
+ 4x − 4 = 0 Przekształciłam je tak: 9x
2
(x−1)+4(x−1) = (9x
2
+4)(x−1)=0 Jak to dalej rozwiązać? Proszę o pomoc.
19 sty 18:06
Kinga:
9x
2
+4=0//9 i x−1=0
4
x
2
=−
i x=1
9
sprzeczne wie cjest jedno roziwazanie x=1
19 sty 18:10