Wykaż, że liczba jest podzielna przez 17
Adam: 11
12−7
12 jest podzielne przez 17
Wiem, że trzeba prawdopodobnie skorzystać ze wzorów skróconego mnożenia, ale proszę o
wytłumaczenie, jak mam to udowodnić

Pozdrawiam
19 sty 18:00
asdf: przez 17 czy 18?
19 sty 18:06
Adam: 17
19 sty 18:07
zombi: no właśnie o to samo chciałem zapytać bo coś mi się na razie nie uśmiecha jak rozkładam...
19 sty 18:08
Krzysiek: 1112−712=(114 −74)(118 +114 *74 +78)=(112 −72 )(112 +72)(118 +114 *74 +78)=
170(112 −72 )(118 +114 *74 +78)
19 sty 18:15
Mila: (116)2−(76)2=(116−76)*(116+76)=(113−73)(113+73)(116+76) =
= albo policz coś w nawiasach albo dalej rozkladaj
113−73=(11−7)*(112+77+49) [wzór a3−b3=(a−b)(a2+ab+b2)]
113+73=(11+7)*(121−77+49)
116+76=(112)3+(72)3=1213+493=(121+49)*(1212+121*49+492)=
=170*(1212+121*49+492)=17*10*(1212+121*49+492)
Teraz wszystko zapisz
(113−73)(113+73)(116+76)=
=(11−7)*(112+77+49)*(11+7)*(121−77+49)*17*10*(1212+121*49+492) iloczyn dzieli się przez 17.
19 sty 18:16
Adam: Ok, dzięki wielkie
19 sty 18:21
asdf: tak w wielkim skrócie:
1112 − 712 = (11 − 7)(112 + 77 + 49)(11+7)(112 − 77 + 49)(116+76) =
(11 − 7)(112 + 77 + 49)(11+7)(112 − 77 + 49)(112+72)(114 − 72*112 + 74) =
(11 − 7)(112 + 77 + 49)(11+7)(112 − 77 + 49)170(114 − 72*112 + 74)
19 sty 18:21
Mila:
19 sty 19:28
Eta:
Jeszcze dopisek: liczba (114−72*112+74) € C
19 sty 19:52