zadanie typu wykaż
megamen: Wykaż że suma kwadratów dwóch kolejnych liczb całkowitych nieparzystych jest liczbą parzystą.
Więc tak
2n+1 −jedna liczba całkowita nieparzysta
2n+3 − druga
liczbę parzystą zapisałem jako 2k+2
czyli
(2n+1)2 + (2n+3)2 = 6n2 + 16n+10 =3n2+8n+5 jak to zapisać w postaci 2k+2?
19 sty 17:58
zombi: Wystarczy, że zrobisz tak 2*(3n2+8n+5)
Liczba parzysta to liczba, która ma postać 2k, nie musisz oznaczać jej jako 2k+2, no ale jeśli
chcesz to to bedzie
2(3n2+8n+4)+2 gdzie k=3n2+8n+4
19 sty 18:42
PW: Zadanie "przekombinowane" jeśli idzie o polecenie. Zawsze dwie liczby nieparzyste dają sumę
parzystą, więc dowód kończy się, gdy wykażemy, że kwadrat liczby nieparzystej jest nieparzysty
− właściwie nie ma czego dowodzić, liczby nie muszą być kolejnymi nieparzystymi.
19 sty 20:55