student: jak to wyliczyć
( 1 + r2 )2 −1 = ( 1 + 0,164) 4 −1
19 sty 17:07
student: pomocy
19 sty 17:11
student: prosze o rozwiazanie tego przykładu
19 sty 17:20
Mila: | | r | |
W czym problem? I co tam jest w pierwszym nawiasie ? (1+ |
| ) |
| | 2 | |
19 sty 17:40
student: tak, pierwszy nawias wygląda tak jak napisałaś
19 sty 17:47
Mila:
| | r | | r | |
(1+ |
| )=1,042 lub (1+ |
| )=−1,042 zwróć uwagę na założenia, jeśli r ma byc tylko |
| | 2 | | 2 | |
dodatnie to drugie rozw. odrzucasz.
| | r | | r | |
(1+ |
| )=1,0816 lub (1+ |
| )=−1,0816 |
| | 2 | | 2 | |
| r | |
| )=0,0816 lub ......policz |
| 2 | |
r=0,1632
19 sty 17:57