.
sonia: czy liczba
k+9k+6 moze być całkowita jesli tak to dla jakich calkowitych wartości
parametru k

moge prosic o jakies wskazowki?
19 sty 16:48
T: | k+6+3 | | 3 | |
| =1+ |
| ... i teraz kombinuj |
| k+6 | | k+6 | |
(podpowiedź ... np −3 też jest liczbą całkowitą) −
19 sty 16:57
sonia: na pewno k≠0
19 sty 17:15
sonia: jak mam 1+3k+6 to jak pomnozr przez mianownik to bede miala k+6+3 i da mi to cos?
19 sty 17:20
sonia: podpowie ktos?
19 sty 17:28
T:
chyba nie zrozumiałaś −:(
| | 3 | |
Aby pierwotny iloraz był liczbą całkowitą ... |
| musi być liczbą całkowitą |
| | k+6 | |
zatem:
k+6=−1 ⇒k=
k+6= 1 ⇒k=
k+6=−3 ⇒k=
k+6= 3 ⇒k=
19 sty 17:30
sonia: k=−7
k=−5
k=−9
k=−3
i tyle rozwiazan? bo chyba naprawde nie rozumiem
19 sty 17:32
T:
| | k+9 | |
... tylko dla takich k ... |
| ... jest liczbą całkowitą |
| | k+6 | |
| | −7+9 | |
Zauważ, ze np dla k=−7 masz |
| =2 |
| | −7+6 | |
| | 7+9 | | 16 | |
ale np dla k =7 masz |
| = |
| ... co liczbą całkowitą nie jest |
| | 7+6 | | 13 | |
19 sty 17:49