.
ania: wskaż liczbę ktora nie należy do zbioru wartości funkcji f(x)= − 1x−1 +5 jak moge to
zrobic?
nie mam pomyslow
19 sty 16:23
Licealista: oblicz wartość dla x=1
19 sty 16:33
Neko: Zbiór wartości to R \ {5}
19 sty 16:34
ania: ale jak oblicze dla x−1 to w mianowniku bedzie 0
19 sty 16:35
Licealista: Ja to widzę tak:
D=R/ {1}
Funkcja może przybrać wartość dla dowolnego agrymentu tylko nie dla 1.
f(1) = 5
Tak jak napisał Neko
19 sty 16:40
Mila: 1)Możesz naszkicować wykres
albo
2) algebraicznie
Jeśli w∊ zbioru wartości ⇔istnieje takie x dla którego
| | −1 | |
x−1= |
| i widać, że w≠5 , nie wolno dzielić przez 0. |
| | w−5 | |
5 nie należy do zbioru wartości tej funkcji
19 sty 16:40