zadanie z planimetrii
angelka: Z punktu A leżącego na okręgu o środku O poprowadzono dwie prostopadłe do siebie cięciwy o
długościach 4 i 6. Pole koła ograniczonego tym okręgiem jest równe:
a) 13π b) 20π c) 40π d) 52π
6 cze 11:48
AS:

Ponieważ punkty A , B i C tworzą trójkąt prostokątny,można
zastosować tw.Pitagorasa.
BC
2 = AC
2 + AB
2 = 4
2 + 6
2 = 16 + 36 = 52 = 4*13
BC = 2*
√13
Promień r = 1/2BC =
√13
Pole koła P = π*r
2 = 13*π
Odp. a)
6 cze 14:30
piotr: Obwód trójkąta jest równy 320 cm i jego pole 320 cm2. Ile jest równy promień koła wpisanego w
ten trójkąt?
6 cze 15:04