matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice
Adaś:
oblicz granice
x
2
−2x−8
1. lim
x
3
−64
x→4
sinx−xcosx
2. lim
x
3
x→0 Proszę o pomoc .
19 sty 16:21
ja:
miałeś l'hospitalet ?
19 sty 16:25
Adaś:
nie
19 sty 16:43
pigor:
...., np.
x
2
−2x−8
(x−4)(x+2)
a) lim
x→4
= lim
x→4
=
x
3
−64
(x−4)(x
2
+4x+16)
x+2
4+2
6
1
= lim
x→4
=
=
=
; . ...
x
2
+4x+16
16+16+16
48
8
19 sty 16:44
Adaś:
a ten drugi przykład ?
19 sty 16:53