miejsce zerowe funkcji
AkkA: Zadanie : Oblicz miejsce zerowe
nie będę pisał całego wzoru funkcji, dziedzina jest x>−2, a w liczniku jest x3 + 2x
Jak obliczyc miejsce zerowe? (krok po kroku) proszę o pomoc.
6 cze 11:44
Andy:
x(x2 + 2)
x ≠ 0 xE D
x≠sqrt(2) xE D
x≠−sqrt(2) x nie należy do D
6 cze 11:52
AkkA: dzięki
6 cze 11:54
AkkA: ale −√2 też należy, a podany wynik mam tylko x=0
6 cze 11:57
tim: To może źle podałaś dziedznę. Napisz całe.
6 cze 12:04
6 cze 12:16
Andy: faktycznie .. zasugerowałem się tą dwójką i wyszło −2 > −2 zamiast −1,414.. > −2 więc dla tego
zadania wyszłby by 3 rozwiązania
6 cze 12:21
tim: Dziedziną jest:
zał.
x + 2 > 0
x > −2
I będą trzy wyniki.
6 cze 12:25
Andy: x+2 ≥ 0
x > −2 bo jest licznik i nie może być 0
x(x2 + 2)
x ≠ 0
i tylko tyle bo pierwiastek(2) do kwadratu da 2 czyli w nawiasie 2+2 te 2 pierwiastki miałbyby
sens gdyb było x(x2 − 2) sorry za wprowadzenie w błąd
6 cze 12:26
tim: x = 0 *
6 cze 12:33
AkkA: dlaczego x+2 ≥ 0 jeżeli jest pierwiastek w mianowniku?
6 cze 12:34
tim: Tam miało być zapewne: x + 2 > 0, potem już jest okej.
6 cze 12:35
Andy: w sumie to w pierwiastku może być zero, ale w liczniku nie więc x = −2 odpada z racji licznika
6 cze 12:42
6 cze 12:44
AkkA: no więc właściwie ile będzie wyników? w książce mam podane że tylko jeden : x = 0, to jak to
jest?
6 cze 12:54
tim: Więc tak.
DZIEDZINA: x > −2
| | x3 + 2x | |
ROZWIĄZANIE: |
| = 0 ⇔ x3 + 2x = 0 |
| | √x + 2 | |
x
3 − 2x = 0
x(x
2 + 2) = 0
x = 0 x
2 + 2 = 2
x = 0 x
2 = −2
x = 0 brak rozwiązania
Odp. x = 0
6 cze 12:55
AkkA: dzięki
6 cze 12:59
tim: Drobne literówki:
x
3 + 2x = 0
oraz
x
2 + 2 =
0
6 cze 13:00