Równania
Basiek: Układy równań...
Wstyd mi, że zgłaszam się z takimi problemami, ale... no cóż. Czasem trzeba.
(A)
{12xy2−3x2y3−2xy4=0
{12x2y−3x3y−4x2y3=0
Pytanie: jak ruszyć? Bo nie widzę żadnej drogi....
19 sty 15:20
PW: Ja myślę, że to "strachy na Lachy".
Dla x=0 lub y=0 oba równania są spełnione, (0,y), (x,0) są rozwiązaniami dla wszystkich x,y∊R.
No to jeśli już o nich wiemy, to poszukajmy innych, to znaczy takich, w których obie liczby nie
są zerami. Można podzielić.
19 sty 15:27
Basiek: Dziękuję.
{12−3xy−2y2=0
{12y−3x−4y2=0
I stąd... już sobie poradzę.
Pytanie tylko, co z tymi (x,0), (0,y) przy ostatecznym rozwiazaniu?
19 sty 15:31
Trivial:
W drugim równaniu przy 12 ma nie być y.

Przy ostatecznym rozwiązaniu po prostu dołączysz tamte.
19 sty 15:34
+-: 12xy2−3x2y3−2xy4=0 →12−3xy−2xy=0
{12x2y−3x3y−4x2y3=0 →12−3x −4y=0
19 sty 15:35
Basiek: Zastanawia mnie, czy nie byłoby prościej rozwiązać to w formie alternatywnej
(6−x−y)(2y
3x−3x
2y
2)=0
Ale dobra... bez narzekania. Do dzieła. Miliardy zadań czekają.

Dzięki.
19 sty 15:36
PW: Są rozwiązaniami, trzeba je uroczyście uwzględnić (jeśli rozwiązanie będzie się rysować, to
narysować te dwie proste:
{(0,y): y∊R} czyli prostą pokrywającą się z osią OY
i
{(x,0):x∊R}, czyli prostą pokrywającą się z osią OX.
19 sty 15:37
Basiek: Z tym, że to jest rozwiązanie, które ma na celu znalezienie punktów stacjonarnych pochodnych
cząstkowych.

Dlatego pytam, co potem mam z tym zrobić, bo raczej x∊R nie podstawię do macierzy.
19 sty 15:39
Trivial: A czemu to nie podstawisz?
19 sty 15:49
Basiek: Moja macierz wygląda tak:
| 12y
2−6y
3x−2y
4 24xy−9x
2y−8xy
3|
| 24xy−9x
2y−8xy
3 12x
2−3x
3−12x
2y
2|
I... że jak mam tam podstawić x∊R?

Bo chyba czegoś nie rozumiem.... Naprawdę nie rozumiem.
19 sty 15:57
Trivial: x zostaw, podstaw y = 0. Co wychodzi?
Potem zostaw y, a podstaw x = 0. Co wychodzi?
19 sty 16:03
Basiek: dla y=0
|0 0|
|0 12x2−3x2| =0
dla x=0
|12y2−2y4 0|
|0 0| =0
Co oznacza, że dostępnymi mnie metodami nie jestem i tak w stanie sprawdzić, czy znajdują się
tam ekstrema. "OSOM". Cudownie.
Dzięki, Trivial.
19 sty 16:07