prawdopodobieństwoo
ewelina2221: ze zbioru liczb {1,2...8} losujemy dwa razy po jednej liczbie ze zwracaniem oblicz
prawdopodobienstwo wylosowania dwoch takich liczb których iloczyn bedzie wiekszy od 30
jak to rozwiazać
19 sty 15:03
ogipierogi: Ω=64
ponieważ losujesz pierwszą liczbę i możesz wylosować 8 liczb, a że losowanie odbywa się ze
zwracaniem to jak losujesz druga liczbe znowu masz 8 mozliwosci(jakby by było bez zwracania to
8, bo wylosowanej cyfry nie "odkładasz" spowrotem do zbioru.
więc 8*8=64
to jest omega
liczba par czyli pierwsza wylosowana liczba razy druga wylosowana liczba musi byc większa od
30.
dokończ...
19 sty 15:07
ewelina2221: P(A) =15 /64
19 sty 15:37
ogipierogi: nie sprawdzałem, ale sprawdź w odpowiedziach do zbioru z którego zadania rozwiazujesz i
porownaj
19 sty 15:41
ewelina2221: ODPOWIEDZI nie mam bo sorka dyktowala nam 20 takich zadanek
19 sty 15:44
Mila: |A|=15
19 sty 16:03