ciągi
ahu8: | | 2+4+6+...+(2n−2) | | 2n−1 | |
an= |
| + |
| |
| | n2 | | n | |
Mam wyznaczyć wyrazy ciągu w przedziale (13/5 ; 20/7)
dochodzę do czegoś takiego:
| 13n2 | | 20n2 | |
| < 2+4+6+...+(2n−2)+2n2−n < |
| , ale z tego to się wyznaczyć n nie da... |
| 5 | | 7 | |
19 sty 15:02
PuRXUTM: mi coś tam wyszło że dla a4, a5, a6, a7 i a8 ale tak tylko sobie liczyłem więc pewnie jest
źle
19 sty 15:36
19 sty 16:08
T:
coś pisałem i wskoczyło −:( ... ale to nie tak
Zajmijmy się licznikiem pierwszego ułamka
Mamy w nim sumę
k wyrazów ciągu arytmetycznego o różnicy 2
Skoro ostatni wyraz a
k=2n−2 ... to 2n−2=2+2(k−1) ⇒2k=2n−2 ⇒k=n−1
| | 2+2n−2 | |
Zatem Sk= |
| (n−1)=n2−n |
| | 2 | |
| | n2−n | | 2n−1 | | 3n−2 | |
Teraz możemy już zapisać an= |
| + |
| ... an= |
| |
| | n2 | | n | | n | |
... ciąg jest rosnący (zbieżny do

?)
... i dalej
jeszcze tylko zauważ, że przedział ( ...) ... i wszystko jasne
19 sty 16:52
ahu8: Zrobiłam to w ten sposób:
rozbiłam na dwie nierówności i wyszło:
−10n
2+50n<0 ∧ 7n
2−98≤0
zatem:
n∊(
∞,0)u(5,
∞) ⋀ n∊<0,14>
co daje nam:
n∊(5,14> ⋀ n∊N+ ⇒ n∊{6,7,8,9,10,11,12,13,14}
20 sty 17:11
ahu8: DZIĘKUJĘ !
20 sty 17:12
T: −
20 sty 17:42
T:
... a skąd tam ≤

?
20 sty 17:45
ahu8: Przedział miałam narzucony w treści zadania. Teraz się zorientowałam, że wkradł mi się ten mały
błąd tutaj. Także na bank ma być (13/5 ; 20/7>
20 sty 18:02
T: 
?
20 sty 18:04
T:
... teraz jasne −
20 sty 18:05