.
ania: boki trójkąta ABC mają następujace wartości |AC|=|BC|=5 |AB|=8 zatem
ćwiczylam funkcję trygonometryczna ale to zadanie jest jakies inne skad ulamki 35 i inne
przeciez nawet nie ma takich wartosci
a. cos(∡ABC)= 35
b. sin(∡CAB)= 35
c. tg(∡ABC)= 43
d. tg(∡BAC)= 43
19 sty 14:58
PuRXUTM:

jest to trójkąt równoramienny więc wysokość dzieli podstawę na 2 odcinki o równych długościach.
Wysokość liczymy z pitagorasa. i teraz popatrz sobie na te kąty i sprawdź która odpowiedź jest
prawdziwa
19 sty 15:03
ania: noo tak bo ja myslalam ze to juz jest trojkat prostokatny o katach 90 45 45
dziekuje za pomoc
19 sty 15:06
PuRXUTM: wiesz która odp ?
19 sty 15:07
ania: wiec bedzie odp b
19 sty 15:08
PuRXUTM: tak
19 sty 15:09
ania: dziekuje za pomoc
19 sty 15:11