całka oznaczona
karola: sprawdziłby ktoś ?

1
∫ (x+1) e
−x dx.
0
mi wyszło −
3e − 2
Trzeba było to obliczyć przez czesci.
19 sty 14:43
PW: Sprawdza się obliczając pochodną "wyniku". Widać od razu, że wynik jest zły.
19 sty 14:52
karola: a wiesz jak to zrobic?
19 sty 15:14
karola: pomożesz?
19 sty 15:14
PW: Aj, nie zauważyłem, że jest to całka "od−do". Cofam krytykę − napisz co otrzymałaś jako całkę
nieoznaczoną.
19 sty 15:31
Mila: F(x)=∫(x+1)e
−xdx=
[−x=t; −dx=dt]
=∫(t−1)e
tdt=∫te
tdt−∫e
tdt= (te
t−∫e
tdt)−e
t=te
t−2e
t
=−xe
−x−2e
−x
F(x)=−xe
−x−2e
−x
| | −3 | |
F(1)−F(0)=−1e−1−2e−1−(0*e0−2e0)= |
| +2 |
| | e | |
19 sty 15:35
karola: dzieki
19 sty 15:51
PW: W ramach przeprosin napiszę rzeczowe uzasadnienie, dlaczego pierwszy wynik był niedobry.
Funkcja jest dodatnia na przedziale <0,1> (to wiemy bez żadnego liczenia),
Nie badając przebiegu funkcji możemy być pewni, że pole pod wykresem jest dodatnie, a to jest
przecież całka na przedziale <0,1>.
19 sty 15:59