Suma szeregu-podpowiedz
DS: Czy ktos podpowie co tutaj sie skraca?
∞
∑=4n(n+4)
n=1
19 sty 14:40
DS: po rozlozeniu na ulamki proste oczywiscie
19 sty 14:43
PW:
Prawie wszystkie wyrazy dodatnie mają ujemnych braciszków "trochę wcześniej".
Na przykład dla n=20
ma ujemnego braciszka dla n=16
Wystarczy zobaczyć, kto nie ma ujemnego braciszka.
19 sty 15:00
Trivial:
| 4 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| − |
| = an − an+4 dla an = |
| |
| n(n+4) | | n | | n+4 | | n | |
∑
n=1..∞ (a
n − a
n+4) = ∑
n=1..∞a
n − ∑
n=1..∞a
n+4 =
= ∑
n=1..∞a
n − ∑
n=5..∞a
n = = ∑
n=1..4a
n
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 7 | | 25 | |
= 1 + |
| + |
| + |
| = |
| + |
| = |
| . |
| | 2 | | 3 | | 4 | | 2 | | 12 | | 12 | |
19 sty 15:00
DS: dzieki wielkie
19 sty 15:18