matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria, pomocy
Beata:
Trygonometria, równanie ma być sprzeczne! Dla jakich x rownanie bedzie sprzeczne? 255sin
8
x * cos
8
x=1
19 sty 14:39
Trivial:
255
255sin
8
xcos
8
x =
*256sin
8
xcos
8
x
256
255
255
=
*(2sinxcosx)
8
=
*sin
8
(2x).
256
256
Wstawiamy do równania:
255
*sin
8
(2x) = 1
256
256
sin
8
(2x) =
>1
255
Równanie sprzeczne dla każdego x∊R.
19 sty 15:24
Beata:
Dziekuje baaaaaardzo!
19 sty 16:11