przebieg zmienności funkcji
karola: f(x)=
exx
pomoże ktoś chociaz troche?
19 sty 14:38
ogipierogi: Dziedzina
Założenia:
x≠0
Dziedzina ex to wszyskie liczby rzeczywiste więc
D=R/{0}
19 sty 14:48
karola: a orientujesz sie dlaczego w przykladzie f(x)= lnxx dziedzina to (0,+∞)?
19 sty 15:13
ogipierogi: przypomnij sobie jaka jest dziedzina logarytmu naturlanego
a jest ona od (0;∞)
założenie x≠0, jest potrzebne bo jak wstawisz za x w mianowniku 0 to taki ułamek nie będzie
miał sensu, czyli 0 nie należy do dziedziny
z założenia dziedzina lnx jest równa (0;∞), więc nasze założenie, choć prawdziwe, i tak
końcowego wyniku nie zmienia.
(0 nie należy do dziedziny bo masz nawias otwarty)
studia czy średnia?
19 sty 15:20
karola: dzięki. średnia.. nie pamiętam juz tych rzeczy xd
po dziedzinie jak oblicza sie granice to bedzie =+∞ i −∞?
kurde nie potrafie zrobic tego przykladu.
pochodna wyszla mi ex( 1/x −1/x2)
19 sty 15:30