| 3sin2x | π | π | |||
=1 i x∊( | , | ) | |||
| 1+sinxcosx | 6 | 3 |
| π | ||
Dla x= | licznik jest równy | |
| 4 |
| √2 | 3 | |||
3.( | )2 = | |||
| 2 | 2 |
| √2 | √2 | 3 | ||||
1+ | = | . | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| π | ||
Jeden pierwiastek już mamy − dla x= | równanie zamienia się w zdanie prawdziwe. | |
| 4 |
| π | π | |||
Jeszcze tylko (?) pokazać, że innych pierwiastków w przedziale ( | , | ) nie ma. | ||
| 6 | 3 |
| π | π | |||
przedziału < | , | > znamy). Jeśli Beata jest studentką i wie, co to jest funkcja | ||
| 6 | 6 |