.
ania: proszę o pomoc w dokonczeniu funkcja y=(x−2)2−4 jest rosnaca w przedziale? wiec podnioslam
nawias do potegi i wyszlo y=x2+4x wiec a jest wieksze od 0 czyli rosnie w przedziale
(−b2a;∞) czyli powinno byc (2;∞) ale nie mam takiej odpowiedzi
19 sty 14:32
PW: Niepotrzebnie wykonywałaś jakieś przekształcenia. Należy się powołać na fakt, że funkcja
f(x) = x2
jest rosnąca na przedziale <0.∞).
Funkcja
g(x) = (x−2)2
ma wykres będący efektem przesunięcia wykresu funkcji f o wektor [+2,0], a więc funkcja g też
jest rosnąca, na przedziale <0.∞) przesuniętym o wektor [+2,0], czyli na przedziale <2,∞).
Funkcja występująca w zadaniu:
h(x) = (x−2)2−4
ma wykres będący efektem przesunięcia wykresu funkcji g o wektor [0,−4], tak więc przyjmuje
inne wartości niż g, ale monotoniczność się nie zmieniła − w dalszym ciągu jest to funkcja
rosnąca na przedziale <2,,∞).
Po nabyciu wprawy odpowiadasz automatycznie, bo widzisz te przesunięcia − widzisz, że tylko
przesunięcie równoległe do osi OX ma znaczenie przy pytaniu o monotoniczność (przesuwa się
dziedzina tej pierwszej funkcji − w tym wypadku funkcji f(x) − x2.
Na razie rób rysunki, żeby się przekonać o tym co wyżej napisane.
19 sty 14:44
PW: A tak w ogóle to popełniłaś rachunkowy błąd przy podnoszeniu do kwadratu dwumianu (x−2) −
powinno być
x2−2.2.x+4 = x2−4x+4,
a więc f(x) = x2−4x, stosowany przez Ciebie wzór na pierwszą współrzędną wierzchołka paraboli
da dobrą odpowiedź.
19 sty 14:49
ania: nie pomyslalam ze chodzi o przesuniecia.. Dziekuje za pomoc
19 sty 14:50