całki
jula: całka
∫ tgxln(cosx)dx
podstawienie czy przez części?
19 sty 14:11
jikA:
Podstawienie ln(cos(x)) = t ⇒ tg(x)dx = −dt.
19 sty 14:15
jula: nie rozumiem jak mam to zapisac dalej
19 sty 14:33
jikA:
A jak zapisałaś do tej pory?
19 sty 14:34
jula: no podstawiłam t w mianownik, nie wiem co wpisac w liczniku
19 sty 14:39
19 sty 14:41
jula: nie wiem o co chodzi
19 sty 14:48
jikA:
A to jesteś na studiach humanistycznych i pomagasz koledze który jest na studiach technicznych
że nie wiesz o co chodzi?
19 sty 14:53
ogipierogi: t=ln(cosx)
licze pochodną funkcji złożonej(pochodzna lnx , gdzie jako x traktujesz cosx, razy pochodna
| | 1 | | −sinx | |
funkcji wewnętrznej czyli cosx) = ln(cosx)= |
| *−sinx= |
| =−tgx |
| | cosx | | cosx | |
dt=−tgxdx
−dt=tgxdx
| | tgx | | tgx | dx | | tgx dx | 1 | | −dt | |
∫ |
| dx=∫ |
|
| =∫ |
|
| =∫ |
| |
| | ln(cosx) | | ln(cosx) | 1 | | 1 | ln(cosx) | | 1 | |
masz elementarny wzór, oblicz i wróć się z podstawiniem
19 sty 14:56
jula: jestem na studiach technicznych, tylko mam problem z całkami, bo tego działu muszę się sama
nauczyć
Dziekuje, ogipierogi
19 sty 15:43