Różnowartościowość funkcji
xyz: Jak udowodnić że funkcja f(x)=2
x+x jest różnowartościowa?
Bardzo proszę o dokładne wytłumaczenie
19 sty 13:52
T:
... jak to w matematyce ... można różnie −

np tak:
sprawdzimy czy funkcja jest monotoniczna
2
x+1+x+1−2
x−x=2
x(2−1)+1=2
x+1
Jak widać funkcja jest rosnąca dla wszystkich x∊R zatem jest różnowartościowa
19 sty 14:07
xyz: nie rozumiem skąd się wziął ten zapis: 2x+1+x+1−2x−x=2x(2−1)+1=2x+1....
19 sty 14:19
xyz: 2x+1+x+1−2x−x=2x(2−1)+1=2x+1
19 sty 14:20
T:
an+1−an
19 sty 14:29
xyz: a można trochę jaśniej?
19 sty 14:30
Vax: T z tego, że f(x+1) > f(x) dla dowolnego rzeczywistego x nie wynika, że f jest ściśle
rosnąca. Trzeba pokazać, że y > x ⇒ f(y) > f(x) dla dowolnych rzeczywistych x,y. Ale łatwiej
pokazać po prostu, że pochodna f jest dla wszystkich rzeczywistych x dodatnia, a to jest
prawdą, gdyż f'(x) > 0 ⇔ 2xln2+1 > 0 co jest prawdą, gdyż jest to suma dwóch dodatnich liczb.
19 sty 14:32
Vax: A jeszcze prościej napisać, że suma dwóch funkcji rosnących jest funkcją rosnącą.
19 sty 14:33
xyz: i teraz już rozumiem

bardzo dziękuje!
19 sty 14:52