.
karol: wskaż wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkt A=(√3 ;2)
i tworzy z osią OX kąt 60 stopni
19 sty 13:20
Nienor: y=ax+b
a=tg60o
Po wyliczeniu a wstaw punkt i policz b.
19 sty 13:23
karol: moge prosic o jakies wyjasnienie ?
dlaczego tg?
19 sty 13:25
Nienor: Bo współczynnik kierunkowy prostej a to tg kąta jej nachylenia do osi OX (nie umiem tego
udowodnić bez pochodnych), to powinna być jedna z pierwszych informacji, jakie podawali wam o
funkcji liniowej.
19 sty 13:28
karol: wlasnie ze nie podawali informacji tylko mam co tydzien po 2 arkusze maturalne z kosmosu na
ocene robic i nawet nie wiem jak sie do tego zabrac
19 sty 13:29
19 sty 13:31
karol: wiec tak tga= √3
A= (−√3; 2)
2=−3+b
b=5
wiec y=√3x +5
19 sty 13:34