matematykaszkolna.pl
pole obszaru - rysunek ktos: Witam, mam tylko jedno pytanie do rozwiązanego zadania przez siebie. Czy ktoś mógłby narysować obszar ograniczony osiami OX, OY oraz krzywymi y=x2−4, y=x2−9 dla x≤0 druga sprawa że nie wiemczy dobrze oznaczyłem krzywa ograniczająca z góry i z dołu. końcowy wynik wyszedł mi 15
19 sty 13:05
ktos: ICSP?
19 sty 13:21
PW: Dla wszystkich x jedna z tych funkcji ma większe wartości od drugiej, więc nie ma wątpliwości. Toż to zwykłe parabole, obie mają wierzchołki w punktach o pierwszej współrzędnej 0 (rysować tylko "na lewo od osi OY"). Podziwiam − z całkami sobie radzisz, tylko te paskudne parabole.
20 sty 01:21
PW: Jeżeli liczyłeś − ∫ −3−2 (x2−9)dx i do tego dodałeś − ∫−20 5dx, to powinno być dobrze. Obszar opisany w zadaniu składa się z punktów leżących między przedziałem <−3,−2> na osi OX a wykresem funkcji f(x) = x2−9 oraz z punktów leżących pod przedziałem <−2,0> między wykresami funkcji g(x)=x2−4 a f(x)=x2−9. Stąd pierwsza całka − tylko funkcja f − i druga całka − różnica między leżącą wyżej g a leżącą niżej f
20 sty 10:11