matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie różniczkowe
1212:
Wykazać, ze funkcja u=u(x) spełnia równanie różniczkowe:
1
u(x)=ln
xu'+1=e
u
1+x
−1−x
x+1
Obliczyłam pochodna u'(x)=
i podstawilam do rownania wyszlo
(1+x)
2
(1+x)
2
Moze ktos sprawdzic gdzie jest bład? Nie wiem jak dalej wykazac ta rownosc..
19 sty 12:33
Krzysiek:
1
i to się równa:
1+x
a prawa strona: e
lnt
=t
1
zatem prawa strona jest równa
=L
1+x
19 sty 12:38
1212:
a racja
dziekuje!
19 sty 12:45