|
|
| ||||||||||||||||||||||
Wkaż, ze | + | = | dla wszytkkcih liczb naturalnch wiekszych od 11 | |||||||||||||||||||||
|
| (n+1)! | n! | ||||||||||||||||
− | = | − | = | ||||||||||||||||
| 11!(n+1−11)! | 11!(n−11)! |
| n!(n+1) | n! | n!(n+1) | n! | ||||
− | = | − | = | ||||
| 11!(n−10)! | 11!(n−11)! | 11!(n−11)!(n−10) | 11!(n−11)! |
| n!(n+1)−n!(n−10) | n!(n+1−n+10) | |||
= | = | = | ||
| 11!(n−11)!(n−10) | 11!(n−11)!(n−10) |
| 11n! | n! | |||
= | = | ... cnu ( w dziedzinie oczywiście) | ||
| 11!(n−10)! | 10!(n−10)! |