geometria analityczna
ahu8: dane są dwie proste, które zawierają środkowe trójkąta:
y=−4x/5
y=x/3
oraz punkt A=(2,−5)
Wykonałam rysunek, punkt przecięcia prostych to S=(0,0)
obliczyłam równanie prostej przechodzącej przez punkt A i S y=−5x/2
Muszę wyznaczyć pozostałe współrzędne trójkąta, ale nie wiem jak. Rysowanie koła wpisanego czy
opisanego nic mi nie daje. A daje mi coś, że te proste są środkowymi trójkąta? Wychodzi na to,
że punkt S to środek ciężkości... i co z tego?
19 sty 11:53
ZK: Twierdzenie : Srodkowe trzech bokow trojkata przecinaja sie wjednynm punkcie zwanym srodkiem
ciezkosci trojkata . Punkt ten dzieli kazda ze srodkowych w stosunku 2:1 tzn. odleglosc tego
punktu od wierzcholka jest 2 razy wieksza od odlegolosci tego punktu od srodka przeciwleglego
boku
19 sty 12:21
ahu8: wspaniale, biorę się do roboty
19 sty 12:23
T:

... i jeszcze to ... i układziki równań
19 sty 12:34
ahu8: nie zrobiłam

narobiłam sobie kupę niewiadomych...
19 sty 15:29
Mila:

| | 1 | |
y= |
| x oraz punkt A=(2,−5) B=(b1,b2); C=(c1;c2) |
| | 3 | |
I sposób
Czy można z wektorami?
II sposób
| | 4 | |
Niech B leży na prostej y=− |
| x, to jego wsp. |
| | 5 | |
| | 4 | | 1 | |
B=(b1;− |
| b1), C=(c1; |
| c1) |
| | 5 | | 3 | |
| | a1+b1+c1 | | a2+b2+c2 | |
wsółrzędne środka ciężkości:xs= |
| ; ys= |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | a1+b1+c1 | | a2+b2+c2 | |
S=(0;0)=( |
| ; |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 4 | |
b1=−5 to b2=− |
| *(−5)=4 i c1=3 to c2=1 |
| | 5 | |
B=(−5;4) i C=(3;1)
19 sty 18:44
Mila: ?
19 sty 19:56
ahu8: czy to są wzory na współrzędne środka ciężkości w trójkącie?
20 sty 11:07
20 sty 19:37
Mila: ?
20 sty 20:43
ahu8: wreszcie zrozumiałam, zrobiłam, czuję się mądrzejsza o jeden wzór

Ślicznie dziękuję za
pomoc!
21 sty 15:15
Mila:
21 sty 15:17