dowod liczb nieawymiernych
debi: Witam. Pomolby mi ktos w rozwiazaniu tego zadania:
Wykaż z definicji liczb niewymiernych ze √11 jest iczba niewymierna.
Liczba nie wymierna to liczba ktorej nie mozna zapisac w postaci ulamka skladajacego sie z
liczb calkowitych, ale nie wiem jak to wykorzystac...
19 sty 11:46
Mateusz:
Załzmy jednak ze
√11 jest wymierna wtedy istniałyby dwie takie liczby całkowite m i n ze:
| | m | | m | |
√11= |
| gdzie |
| jest ułamkiem nieskracalnym tzn ze NWD(m,n)=1 i m∊N+ i n∊N+ wiemy |
| | n | | n | |
| | m | | m*m | |
ze kwadraty liczb dodatnich są dodatnie wiec ( |
| )2=11 czyli |
| =11 a zatem |
| | n | | n*n | |
11*n*n=m*m teraz coś zauwaz i powyciągaj dalej idące wnioski
19 sty 11:56
andrzej: nie mam pojecia
19 sty 12:09
Mateusz:
A w ogole rozumiesz pierwszą część? skąd co i dlaczego?
idąc dalej zauwazam ze liczba 11*n*n jest podzielna przez 11 stąd m tez jest podzielne przez 11
a m*m przez 22 a jesli 22 dzieli prawą stronę rownosci to dzieli i lewą zatem n*n jest
podzielne przez 11 wiec i samo n jest podzielne przez 11 czyli jaki dalej wniosek ze liczby m
i n przez co sie dzielą
19 sty 12:13
debi: nie rozumiem czemu m*m dzieli sie przez 22, no jak lewa dzieli sie przez 11 to prawa tez, nie
rozumiem tez dlaczego samo m dzieli sie prze 11
19 sty 12:23
Mateusz: dlatego: 11*n*n=m*m masz rownosc tj 2*3=3*2
19 sty 12:25
Nienor: Jeżeli lewa strona to 11*n*n, to żeby równość była zachowana m*m musi się dzieliś przez 11 (bo
11 jest liczbą pierwszą). Czyli m=11 (żeby się te 11 z obu stron skróciły). Wtedy prawa strona
jest równa 121 (11*11), więc z lewej też musi być jescze jedna 11, czyli n=11. I tu dochodzimy
do sprzeczności. Z prawej strony są dwie 11, a z lewej trzy. Więc to równanie nie jest
spełnione dla żadnej liczby całkowitej.
19 sty 12:27
debi: i tak nie czaje..
19 sty 12:30
Mateusz: Scislej jak juz Nienor dokonczył chodzi o to ze wtedy NWD liczb m i n wynosi: NWD(m,n)≥11
co jest sprzeczne z załozeniem na początku tj NWD(m,n)=1 co konczy definitywnie dowód ze √11
jest liczbą niewymierną
19 sty 12:32
Nienor: A pamiętasz, że 11 dzieli się tylko przez 11 i 1
19 sty 12:32
debi: aha teraz to juz widze
19 sty 12:33
Nienor:
19 sty 12:34