pochodna
julka: czy dobrze obliczyłam pochodną z funkcji f(x) = 2e2lne2 + 1
czyli pochodna = e22lne + 2e22+e2 = e2 + 2e22+e2 = 6e2
pytam bo koleżance wyszło 5e2
19 sty 11:28
julka: przepraszam ma być f(x) = 2e2lne2 + e2
19 sty 11:32
hm: a gdzie x ?
19 sty 11:33
julka: nie ma bo to była funkcja f(x) = x2lnx i nalezało obliczyć styczną w punkcie x=e2 więc
najpierw obliczyłam f(e2), wyszło 2e4, potem pochodną z f(x) wyszło 2xlnx + x a potem od
tej pochodnej obliczałam pochodną po podstawieniu za x e2 czyli 2e2lne2+e2 ,
19 sty 11:41