zadanko
daniel:
zadanie z kolokwium
mialem obliczyc obszar wyznaczony przez krzywa 3x
2 − 4x , i byla ona ograniczona prostymi x=1
i x=−1 .. chodzi o to pole co na rysunku zaznaczone na niebiesko
zrobiłem to jako całka oznaczona od −1 do 1
∫(3x
2−4x)dx=x
3−2x
2
podstawilem :
1−2−[−1−2]=2 dobrze to jest?
19 sty 11:17
daniel: halo dobrze to jest?
19 sty 11:52
XYZ: NIE
19 sty 11:59
daniel: wiec jak trzeba to rozwiązać ?
19 sty 11:59
Patryk: wg mnie powinieneś obliczyć dwie całki osobno jedna granice całkowania −1 .0 druga 0.1
19 sty 12:01
daniel: @Patryk , to zmieni tylko to że w pierwsze od −1 do 0 wyjdzie mi 3 , a w drugiej −1 − a pole
nie moze byc −1
19 sty 12:07
Patryk:
0 1
∫(3x2−4x)dx+∫(0−[3x2−4x]dx
−1 0
19 sty 12:07
daniel: w sumie to cos dobrze kombinujesz , pole powinno wyjsc 4 , a nie 2
19 sty 12:08
Patryk: wiem ,ze pole może czasem wyjść ujemne,ale ja już dalej nie pomogę,poczekaj na kogoś innego
, może pole=4 ?
19 sty 12:09
daniel: dobrze dzieki, zjebalem to
19 sty 12:09
daniel: tak pole powinno wyjsc 4, nawet widac na rysunku mniej wiecej
19 sty 12:10
Patryk: przeczytałem ,ze jeśli wyjdzie nam pole ujemne (tak jes zawsze pod osią ox) to musimy je
zamienić na dodatnie czyli pole =4
19 sty 12:13
Mila:
−1∫0(3x2 − 4x−0)+0∫1(0−(3x2−4x)dx=
=3+1=4
tak, jak napisał Patryk o godzinie 12:07
19 sty 16:28