wielomiany
ahu8: Wiedząc, że liczba 1 jest pierwiastkiem podwójnym wielomianu W(x)=x4−3x3−3x2+ax+b znajdź
resztę z dzielenia wieloianu przez (x−2).
Mam problem z ułożeniem równań. Gdyby był pojedynczy to W(1)=0 i wychodzi wtedy ax+b=5, ale to
i tak nic z tego nie wiem. Jak to poprawnie zapisać?
19 sty 10:37
T:
... wykonuj dzielenie (x4−3x3−3x2+ax+b):(x2−2x+1)
19 sty 10:45
T:
... wyznaczysz z tego a i b .... a potem policzysz W(2)
19 sty 10:46
ahu8: Podzieliłam
W(x)=x2−x−6)(x2−2x+1)+(a−11)x+b+6
jak przyrównam to a i b się zerują:
a=a−11 b=b+6
19 sty 11:22
T: nie−:(
19 sty 11:34
ahu8: ale chociaż dobrze podzieliłam

w takim razie co mam do czego przyrównać?
19 sty 11:35
T:
x2−x−6
(x4−3x3−3x2+ax+b):(x2−2x+1)
−x4+2x3−x2
−x3−4x2+ax
x3−2x2+x
−6x2+x(a+1)+b
6x2−12x+6
więc
−12=a+1
6=b
19 sty 11:44
ahu8: aaaa, to w tym momencie trzeba było porównać! Teraz rozumiem, wielkie dzięki!
19 sty 11:56
T: −
19 sty 13:15
ahu8: Wprowadzam poprawkę, ( wiemy, że wielomian ma się podzielić bez reszty) to suma musi się
wyzerować. Więc:
(a−11)x+(b+6)=0 (trzeba to zapisać jako kolejne równanie dające wynik 0)
a−11=0 ⋀ b+6=0
a=11 b=−6
26 sty 11:06
Dominik: W(x) = x4 − 3x3 − 3x2 + ax + b
W(x) = (x − 1)2(x − p)(x − r) = (x2 + 1 − 2x)(x2 − rx − px + rp) = x4 − rx3 − px3 + rpx2
+ x2 − rx − px + rp − 2x3 − 2rx2 − 2px2 − 2rpx = x4 − (r + p + 2)x3 + (rp + 2r + 1)x2 −
(r + p + 2rp) + rp
r + p + 2 = 3
rp + 2r + 1 = 3 wyznaczasz z tego ukladu rownan r i p i rozwiazujesz taki uklad rownan:
−a = r + p + 2rp
b = rp
potem zapisujesz wielomian W(x) znajac jego wspolczynniki i liczysz W(2)... moglem gdzies sie
pomylic przy wymnazaniu nawiasow, wiec wykonaj wszystkie dzialania od poczatku
26 sty 11:55