wymierne wyrażenia
Oleńka: Dzień Dobry.. Czy jest w stanie ktoś rozwiązać to wyrażenie.
Chciałabym tylko porównać obliczenia i wynik..
Mi wyszło w ten sposób, lecz nie jestem co do niego pewna w stu procentach
| x2+5x−3 | |
| dla D=R\{0,3} |
| −x2−3x+3 | |
Z góry za pomoc dziękuję..
19 sty 10:05
T:
... zacznij od początku ... od wspólnego mianownika−
19 sty 10:30
T:
... a jeszcze wcześniej Dziedzina ...
19 sty 10:30
ahu8: dziedzinę bierzemy przed rozwiązaniem, mianowniki przyrównujesz do zera, czyli D=R/ {−3.3}
19 sty 10:31
PW: | | 2 | | 5 | | 2.7+3.5 | |
|
| + |
| = |
| , |
| | 3 | | 7 | | 3.7 | |
czyli wspólny mianownik (pomnożyć oba mianowniki) i "na krzyż". Nie może być inaczej niż dla
zwykłych ułamków. Jedyna różnica, że trzeba ustalić dziedzinę.
19 sty 10:43