Dobry wieczór
Czy ma ktoś może pomysł na to jak obliczyć objętość tegoż graniastosłupa
prawidłowego? Prooszę o pomoc. Będę wdzięczna za rozwiązanie. Nie wiem jak się do niego zabrać
zupełnie
Odpowiednie literki są również w górnej podstawie
|AB| = 3
|AD'| = 8
to wiemy a mamy obliczyć :
V = Pp * H
Podstawa składa się z 6 identycznych trójkątów równobocznych o boku |AB| więc :
| |AB|2√3 | 1 | 27√3 | ||||
Pp = 6 * | = 3 * 9√3 * | = | ||||
| 4 | 2 | 2 |
| 27√3 | ||
V = Pp * H = | * 2√7 = 27√21 [3] | |
| 2 |