f
__std__call__: Analizuję zadania z ćwiczeń i mam pewien problem bo nie rozumiem skąd wzięła się taka wartość
sin
2, ale do rzeczy:
Dla uproszczenia dajmy, że ciało wykonuje drgania harmoniczne o amplitudzie A = 5 cm a okres T
= 2s. Szukana jest prędkość ciała w chwili gdy jego wychylenie x = 2 cm.
x = A sin (ω
0t)
v = ω
0Acos(ω
0t)
v = ω
0A
√1 − sin2(ω0t)
| | 21 | | √21 | |
v = ω0A √ |
| = 5π |
| = π√21 |
| | 25 | | 5 | |
| | 4 | |
Nie rozumiem jak to się stało, że sin2(ω0t) = |
| |
| | 25 | |
19 sty 00:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
cos x = p{cos2x) = √1−sin2x <−−− założenie o dodatnim cosinusie musi być uczynione
19 sty 01:12
__std__call__: Takiego założenia nie ma w zadaniu; masz może pomysł skąd wzięło się te U[4}{25}

?
19 sty 10:22
Trivial:
| | x | |
skoro x = Asin(ω0t) to sin(ω0t) = |
| |
| | A | |
19 sty 14:17