funkcjia liniowa
Klaudynaa: dobry wieczór

czy moze ktos mi powiedziec jak zabrac sie za to zadanie?
Wykres pewnej funkcji liniowej przechodzi przez punkty (2;0) (0;4) Zapisz wzór tej funkcji.
19 sty 00:45
Jolanta: ułoz układ równan podstawiajac wspólrzędne punktów do wzoru
y=ax+b
19 sty 00:48
Klaudynaa: czyli ze bedzie:
0=2a+b
i
b=4 ?
19 sty 00:51
Jolanta: napisz jak podstawiłaś
19 sty 00:52
Jolanta: tak , teraz wylicz a
19 sty 00:53
Klaudynaa: no za x 2 za y 0
19 sty 00:53
Klaudynaa: a potem za x 0 a za y 4
19 sty 00:53
Klaudynaa: a=−2
19 sty 00:54
Jolanta: Napisałam zanim pojawił sie Twój napis

dobrze polcz a i podaj wzór funkcji
19 sty 00:55
Klaudynaa: y=2x+4
19 sty 00:56
Jolanta: 
wzór ?
19 sty 00:56
Klaudynaa: y=−2x+4
19 sty 00:56
Jolanta: a=−2
19 sty 00:56
Jolanta: dobrze
19 sty 00:57
Klaudynaa: no własnie napoczatku zle napisałam i sie przeprawiłam
19 sty 00:57
Klaudynaa: mam jeszcze jedno zadanie które sprawia mi problem
19 sty 01:01
Jolanta: napisz
19 sty 01:08
Klaudynaa: Rozwiąż równanie:
4x6−2x4+10x2−5=0
19 sty 01:13
kylo1303: zauwaz ze wspolczynniki sa proporcjonalne, tj. 4 i 2 oraz 10 i 5. To moze sugerowac ze da sie
ladnie pogrupowac:
2x4 (2x2−1) + 5*(2x2−1)=0
sprobuj dalej policzyc, sprowadz to do postaci iloczynowej
19 sty 01:17
Jolanta: spróbuj dokonczyć
2x4(2x2−1)+
19 sty 01:17
Klaudynaa: 2x4 (2x2−1) + 5*(2x2−1)=0
19 sty 01:19
Jolanta: zapisz to w dwóch nawiasach
19 sty 01:20
Klaudynaa: teraz postac iloczynowa
(2x2−1)(2x4+5)
19 sty 01:21
Klaudynaa: czyli ze to bedzie √2/2
19 sty 01:22
Jolanta: =0 opusciłaś
pierwszy nawias można rozłozyć
19 sty 01:22
Klaudynaa: a nie moze byc tak jak powyzej napisałam
19 sty 01:23
Jolanta: a2−b2=
19 sty 01:23
Jolanta: =(a+b)(a−b) rozłóż ten pierwszy nawias
19 sty 01:25
Klaudynaa: ale przeciez mogee to obliczyc
2x2−1=0
2x2=1/2
x=√1/2 czyli √2/2
19 sty 01:29
Jolanta: (√2x+1)(√2x−1)(2x4+5)=0
19 sty 01:30
Klaudynaa: no tak tylko ze musze obliczyc x
19 sty 01:32
Jolanta:
√2x+1=0 lub √2x−1=0
x= x=
19 sty 01:34
kylo1303: Jolanta Troszke robisz to co nauczyciele w szkolach: narzucasz tok myslenia. Owszem,
moze i najlepiej rozlozyc pierwszy nawias ze wzoru i potem liczyc, ale jesli chce to niech robi
po swojemu, jezeli oczywiscie jest to poprawne.
Klaudynaa
Ogolnie mozesz od razu liczyc z tej postaci:
2x
2−1=0
Tyle ze twoj wynik jest niepoprawny. Musisz pamietac ze 2
2=4, ale i (−2)
2=4
Wiec dla twojego przykladu:
x=
√1/2 v x=−
√1/2
19 sty 01:39
19 sty 01:39
Klaudynaa: −√2/2 i √2/2
19 sty 01:40
Jolanta: Kylo mijałyśmy sie pisząc i pewnie dlatego tak to wyglada

a swoją drogą bardzo lubię ten
wzór.Sama często gubiłam jedno rozwiązanie wyciagajac pierwiastki tak jak Klaudynaa
19 sty 01:45
Klaudynaa: dziekuje bardzo za pomoc
19 sty 01:46
Jolanta: 
uf bałam sie ,że jeszcze jedno będzie a już mi sie oczy zamykają Dobranoc
19 sty 01:47
Klaudynaa: nie nie ale wpadne tutaj jeszcze kiedys Dobranoc

19 sty 01:51