liczby rzeczywiste
panina: 35.Wartość wyrażenia √128+√32−√50 jest równa
A. √110 B.7 C.−√12 D.7√2
47.Liczba 3√5−2 jest równa:
A.3(√5+2) B.3√52 C.3(√5−2 D.3(√5+27
99.Liczba b=4444444−23333333−2 wówczas:
A.b=916 B.b=44444443333333 C.b=33333334444444 D.b=169
97. Liczba b zmniejszyła się trzykrotnie. Ta liczba zmniejszyła się o:
A.66,7% B.33,3% C.30% D.60%
18 sty 23:43
Gustlik: √128+√32−√50
Wyłącz czynnik przed pierwiastek − rozkładasz wszystkie liczby podpierwiastkowe na czynniki i
"łączysz w pary" te które można:
128 | 2
64 | 2 ⇒ 2
32 | 2 *
16 | 2 ⇒ 2
8 | 2 *
4 | 2 ⇒ 2
2 | 2 ⇒ √2
1 |
√128=2*2*2*√2=8√2
To samo zrób z pozostałymi, wszystko będziesz mieć ileś tam √2 i zredukuj wyrazy podobne.
18 sty 23:58
Janek191:
√128 + √32 − √50 = √64*2 + √16*2 − √25*2 =
= √64*√2 + √16*√2 − √25*√2 = 8 √2 + 4 √2 − 5 √2 = 7 √2
19 sty 09:19
Janek191:
z.97
x − dana liczba
x/3 − liczba 3 razy mniejsza
x − x/3 = (2/3) x
teraz
(2/3) x : x = 2/3 = 0,666.... ≈ 0,667 = 66,7 %
19 sty 09:23